Priemerný človek strávi spánkom približne tretinu svojho života. Je preto dôležité, aby bola táto najpríjemnejšia časť dňa komfortná, spánok kvalitný a po prebudení sme boli plní energie. Koľko spánku vlastne potrebujeme a čo všetko vplýva na jeho kvalitu?

 

Odporúčania viacerých štúdií, týkajúcich sa spánku, sú rozdelené do 9 vekových skupín:

 

Novorodenec                                0 – 3 mesiace                   14 – 17 hodín

Dojča                                              4 – 11 mesiacov               12 – 15 hodín

Batoľa                                            1 – 2 roky                          11 – 14 hodín

Dieťa v predškolskom veku        3 – 5 rokov                       10 – 13 hodín

Školák                                             6 – 13 rokov                     9 – 11 hodín

Adolescent                                    14 – 17 rokov                   8 – 10 hodín

Mladší dospelý                             18 – 25 rokov                   7 – 9 hodín

Dospelý                                          26 – 64 rokov                   7 – 9 hodín

Dôchodca                                      65 a vyššie                       7 – 8 hodín

 

Optimálna dĺžka spánku je samozrejme u každého jedinca iná a závisí od mnohých faktorov, akými sú napríklad celkové fyzické aj psychické zdravie, denná spotreba energie, zloženie stravy, predchádzajúca spánková derivácia, starnutie, tehotenstvo, ale aj kvalita spánku.

 

Ako zistiť, kedy by sme mali ísť spať a kedy vstávať?

Je známe, že najkvalitnejší spánok je pred polnocou. Hovorí sa, že hodina spánku pred polnocou nám dá rovnaké množstvo energie, ako dve hodiny spánku po polnoci.

Ak sa snažíte zdravo a kvalitne spať, v tomto vám vie pomôcť napríklad sledovanie spánkových cyklov. Striedanie plytkého a hlbokého spánku, REM spánok a ich pomer – toto všetko vám dokáže pomôcť odsledovať smart náramok spárovaný s aplikáciou vo vašom smartfóne.

Najdôležitejšie však nie sú výsledky z fitness hodiniek a náramkov, ale to, či dokážete počúvať vlastné telo. Ak potrebujete, môžete ísť spať aj o ôsmej večer alebo o druhej ráno. Nie nadarmo sa ľudia rozdeľujú na nočné sovy a ranných vtákov. Ľudia v praveku mali biorytmus nastavený podľa východu a západu Slnka – podobne, ako to majú zvieratá. V zime potrebovali viac šetriť energiu, čomu prispôsobili aj svoje návyky.

 

Prečo je spánok dôležitý?

Keď spíme, mozog sa pripravuje na ďalší deň. V snoch sa prehrávajú situácie, ktoré sme prežili, tvoria sa nové neurálne cesty, teda spomienky sa ukladajú z krátkodobej pamäte do dlhodobej. Naša telesná teplota klesá, rovnako klesá krvný tlak a spomaľuje sa dýchanie. Svaly sa dostávajú do stavu relaxácie, prísun krvi do nich sa zvyšuje a telo zabezpečuje potrebné opravy a rast tkaniva a buniek. Jednoducho povedané, počas spánku naberáme energiu do ďalšieho dňa.

 

Čo vplýva na kvalitu spánku?

Vyvetraná miestnosť, stres, stravovacie návyky, kvalita matraca, modré svetlo pred spaním. Faktorov je naozaj veľa, no je dobré, že takmer všetky dokážeme ovplyvniť len jemnou zmenou. Pred spaním si vyvetrajte, nepozerajte do mobilu, na večeru si dajte len ľahšie jedlo, prípadne skúste chvíľu meditovať a zabudnúť na všetky stresové situácie, ktoré ste zažili počas dňa a uvidíte, že sa vyspíte oveľa lepšie.