Čím je matcha čaj taký výnimočný? Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, dodá vám energiu až na 6 hodín a pomáha pri chudnutí. Navyše, posilňuje imunitný systém v boji proti rakovine.
Samotné slovo matcha je zložené z dvoch japonských slov – mat, vo význame trieť alebo maľovať a cha, čo znamená čaj. Najlepšia matcha pochádza z Japonska, kde sa pestuje po stáročia a je súčasťou tradičného japonského čajového obradu.
Čaj matcha sa získava z rastliny Camellia sinensis, teda z Čajovníka čínskeho. Ide presne o tú istú rastlinu, z ktorej sa vyrába aj klasický zelený čaj. Aký je teda rozdiel? Denne vypije bežný zelený čaj nespočetné množstvo ľudí po celom svete. Pritom však vyhodia to, či je na ňom najcennejšie – čajové lístky. Jediným spôsobom, ako skutočne využiť potenciál zelených čajov, je konzumácia celého listu. Pretože matcha je mletá medzi kameňmi celá, vrátane lístkov, poskytuje tak celý arzenál vitamínov, minerálov, antioxidantov a aminokyselín takým spôsobom, ako to nedokáže žiadny iný zelený čaj. Matcha sa od iných typov zeleného čaju ďalej líši aj tým, že jeho kríky sú 20 – 30 dní pred zberom chránené pred slnečným žiarením, aby sa zvýšilo množstvo chlorofylu v listoch. Tieto sa následne pomelú (tiež v tme) žulovými kameňmi na veľmi jemný prášok. Označenie “matcha” sa teda používa pre finálny pomletý produkt. Surový materiál pred záverečným mletím sa nazýva Tencha.
Aké sú nutričné hodnoty matcha čaju?
1 gram matcha čaju obsahuje 2,7 kalórií, 37,1 mg tukov, 333 mg sacharidov, 314 mg vlákniny, 274 mg bielkovín, skupinu antioxidantov nazývaných katechíny a má vysoký obsah katechínu nazývaného EGCG, obsahuje všetky aminokyseliny – vrátane teanínu, kofeín, z vitamínov obsahuje vitamín A -betakarotén a ekvivalent retinolu, vitamín C a E, z minerálnych látok obsahuje železo, vápnik, zinok, draslík a sodík. Matcha je protistresová, bráni vzniku rakoviny, udržuje zdravé srdce, pomáha detoxikovať organizmus a dokonca redukovať hmotnosť.
Ako piť matcha čaj?
Tradičný čaj matcha si pripravíte vysypaním 1 – 2 čajových lyžičiek prášku matcha do šálky, pridáte 60 ml horúcej vody, nie však vriacej vody (najlepšie 70 °C) a zamiešate bambusovou metličkou, nazvanou chasen, ktorú viete zakúpiť v špecializovanom obchode. Pomer prášku matcha k vode môžete tiež upraviť podľa požadovanej konzistencie. Čaj si môžete pridať aj do studenej vody či smoothie, do cesta na prípravu chleba i pečiva.
Kedy je vhodné matcha piť?
Ráno alebo skoro popoludní je kvôli obsahu kofeínu najlepší čas na pitie čaju matcha. Ľudia s citlivým žalúdkom môžu mať nepríjemné pocity pri pití čaju na lačný žalúdok. Ak ste jedným z týchto ľudí, dosiahnete lepšie výsledky, ak s pitím čaju počkáte a dáte si ho až po raňajkách alebo za obedom.