7 krokov pri maľovaní stien
7 krokov pri maľovaní stien

Koncom leta je ideálny čas na to, aby ste vymaľovali steny v byte. Nielenže sa vám bude lepšie pracovať vďaka príjemnej teplote, ale aj farby budú rýchlejšie schnúť. Takže si vyhrňte rukávy, kúpte výbavu na maľovanie, vyberte trendy farby a riaďte sa nasledujúcimi 7 krokmi.

1. Nákup pomôcok

Bez pomôcok na maľovanie sa nepohnete. Základom je plochý štetec alebo valček. Kúpte si aj menší štetec na vymaľovanie nedostupných plôch. Potrebovať budete tiež vaničku na farbu so stieracou mriežkou. Nezabudnite na pracovné oblečenie a rukavice.

2. Farba alebo mix

Prvým rokom pred maľovaním stien je výber farby. Môže sa zdať, že farba je len vecou vkusu, ale vďaka vhodne vybranému odtieňu miestnosť zväčšíte, zútulníte alebo dodáte izbe úplne iný šmrnc. Medzi maximálne trendy farby patria zelená, šedá, žltá a krémová. Alternatívou je miešanie farieb a vytvorenie originálneho odtieňa.

3. Ochrana miestnosti

Pred maľovaním sa postarajte o to, aby ste po vymaľovaní nemali plné ruky práce s čistením. Zakryte podlahu fóliou. Fóliu použite aj na okná, radiátory a nábytok. Odmontujte vypínače a zásuvky. Na zárubne a drobné plochy použite ochrannú pásku.

4. Čistenie stien

Ak je na stene len tenká vrstva starej farby, ktorá je bledšia ako bude nová, stačí steny zbaviť nečistôt a hlavne mastnoty. V opačnom prípade odstránite starý náter alebo tapety tak, že stenu poriadne navlhčíte a zoškrabete špachtľou. Ďalší krok realizujte až po vyschnutí stien – použite stierky a následne farby na steny.

5. Príprava stien

Pred nanášaním farby steny penetrujte. Tento krok nie je zbytočný. Vďaka penetračnému náteru bude stena pripravená na farbu, ktorá lepšie priľne. Penetrácia je tiež krokom k zjednoteniu povrchu steny. Iste ste už počas návštev u známych videli steny plné farebných fľakov a malých odlúpnutých častí farby. Penetráciou sa takto vyzerajúcej stene vyhnete.

6. Maľovanie stien

Pri maľovaní postupujte zhora nadol a od najmenších plôch. Takto sa nanáša fasádna farba i farba na stenu. Rohy miestností, okolie dverí a okien či zásuviek natierajte malým plochým štetcom. Veľké plochy sa dobre maľujú valčekom a veľkým štetcom. Riaďte sa návodom výrobcu farby. Niektoré je nutné nanášať v niekoľkých vrstvách. Novú vrstvu naneste až po dôkladnom vyschnutí predchádzajúcej.

7. Záverečné upratovanie

Po maľovaní vždy zistíte, že zatúlaná kvapka farby skončila na koberci alebo na okne. Z textílií farbu odstráňte vatou, do ktorej vsiakne. Následne sa snažte kefkou zvyšky vyčesať alebo odstrániť mydlovou vodou s kvapkou alkoholu. Okná sa dajú vyčistiť škrabkou.