Leto pod hviezdami - Kempujte s autostanom
Leto pod hviezdami - Kempujte s autostanom

Kempovanie je skvelou alternatívou k dovolenkám v hoteloch. Ak máte radi prírodu a turistiku, ide o najlepší variant dovolenky. Niekomu však nevyhovuje znížený komfort počas odpočinku, a preto sa kempovaniu veľa ľudí vyhýba. Vďaka autostanom je možné spojiť výhody kempovania a hotelového ubytovania.

Čo je to strešný stan?

Strešné stany na prvý pohľad pripomínajú strešné boxy. Toto porovnanie pramení z toho, že je stan namontovaný priamo na streche auta. Autostany sú navrhnuté tak, aby sa dali rýchlo inštalovať i zložiť. Zároveň sú veľmi pohodlné a umožňujú ničím nerušený odpočinok na spanie vo výške nad zemou. Vďaka autostanu nemusíte hľadať vhodné miesto na kempovanie, odstavíte auto tam, kde je to povolené a behom pár minút stan rozložíte.

Aké sú najväčšie výhody autostanov?

Autostany sa rozkladajú a skladajú behom niekoľkých minút. Vďaka tomu môžete viac času stráviť užívaním si prírody a menej času stavbou a balením tábora. Spanie na streche auta poskytuje nezabudnuteľný výhľad na okolitú krajinu a nočnú oblohu. Stany na strechu sú vybavené pohodlnými matracmi, čo zaručuje kvalitný spánok.

Spanie vyššie nad zemou vás chráni pred hmyzom a zvieratami. Autostan je odolnejší voči vlhkosti a nečistotám z pôdy. S autostanom môžete kempovať prakticky kdekoľvek, kde zaparkujete svoje auto. Tento druh stanu je ideálny pre cesty po menej navštevovaných miestach a pre tých, ktorí radi menia miesto na kempovanie.

Krátke porovnanie autostanu a klasického stanu

Kým klasické stany vyžadujú hľadanie rovného a bezpečného miesta na zemi, autostany eliminujú túto potrebu. Rozloženie klasického stanu môže trvať niekoľko desiatok minút, kým autostan je pripravený na použitie behom pár minút. Autostany umožňujú vyššiu mobilitu. Ak chcete zmeniť miesto kempovania, stačí zbaliť stan a môžete okamžite vyraziť. S klasickým stanom je všetko oveľa komplikovanejšie a navyše vám kvôli objemu stanu nezostane miesto v kufri auta pre športové kočiare či výbavu na rôzne aktivity a batožinu.

Strešné stany môžu mať rôznu výbavu od priečinkov na odkladanie vecí cez malé stolíky až po strešné okno, ktoré sprostredkuje úžasné výhľady na nočnú oblohu. Doslova strávite leto pod hviezdami. Tieto stany sú priestranné, pohodlné a veľmi praktické. Spanie v nich nie je o chytaní mravcov a o vlhkých ránach na zemi, ale o komforte v spojení s kempovaním. Samozrejme, že aj stanovačky v klasických stanoch majú svoje čaro a pre milovníkov dobrodružstva a mladých ľudí sú zaujímavou voľbou. Pre rodiny však odporúčame investovať do autostanu.

Autor: Gabriela Kudláčová