Čo robiť, aby sa elektromobil nevybil príliš rýchlo a ako ho nabíjať?
Čo robiť, aby sa elektromobil nevybil príliš rýchlo a ako ho nabíjať?

Elektromobily sa stali v posledných rokoch fenoménom. Majú ekonomické i ekologické výhody, ktoré lákajú k ich kúpe ľudí po celom svete. Pre majiteľov elektromobilov je efektívne nabíjanie kľúčové na maximalizáciu výkonu a minimalizáciu nákladov. Prinášame vám niekoľko praktických rád, ako efektívne vaše elektrické vozidlo dobíjať a ako predĺžiť jeho dojazd.

Na type nabíjačky záleží

Existujú rôzne typy nabíjačiek, ktoré sa líšia rýchlosťou nabíjania. Level 1 nabíjačka používa štandardnú 120V zásuvku a nabíjanie je pomalé, zvyčajne dobije vozidlo len cca. na 6 km jazdy za hodinu nabíjania. Level 2 nabíjačky sú určené pre 240V zásuvku, čo výrazne zrýchľuje proces nabíjania.

Okrem domáceho nabíjania je možnosťou využitie verejnej rýchlonabíjačky. Verejné rýchlonabíjacie stanice (DC Fast Chargers) sú ideálne pre rýchle nabíjanie počas prevádzky vozidla. Oceníte ich viac ako skvelé pneumatiky kormoran, keďže dobijú batériu na 100 km jazdy za pol hodiny. Nabíjanie v týchto staniciach je drahšie ako v klasických. Príliš časté rýchle nabíjanie batérii škodí a môže spôsobiť jej rýchlejšie znehodnotenie.

Kedy nabíjať elektromobil?

Najvhodnejší čas na nabíjanie elektromobilu je v noci. Väčšina dodávateľov energie má v ponuke nižšie tarify mimo špičky, čo znamená, že nabíjanie v noci vás vyjde oveľa lacnejšie. Za ušetrenú sumu si môžete kúpiť napríklad nové letné pneumatiky. Nabíjanie počas noci zabezpečí, že vozidlo bude pripravené na použitie na začiatku dňa.

Nie vždy je potrebné nabíjať batériu na 100 %. Väčšina odborníkov odporúča udržiavať nabitie batérie medzi 20 % a 80 %. Takáto kapacita pre bežné využívanie vozidla v meste stačí. Plné nabíjanie na 100 % využívajte len pred dlhšími cestami. Časté nabitie vozidla naplno znižuje životnosť batérie.

Využívajte technologických pomocníkov

Sledovanie stavu batérie a používanie aplikácií na monitorovanie nabíjania pomáha optimalizovať proces nabíjania. Mnohé moderné elektromobily sú vybavené aplikáciami, ktoré umožňujú naplánovať nabíjanie podľa preferencií motoristu a dokonca sledovať spotrebu energie. Najnovšie modely elektromobilov majú v karosérii nainštalované solárne panely. Panely výrazne znížia náklady na dobíjanie vozidiel a takéto nabíjanie je zároveň ekologické.

Plánujte si trasu a vozidlo nepreťažujte

Niektoré nabíjacie stanice ponúkajú možnosť nabíjania pomocou obnoviteľných zdrojov energie, ako je veterná alebo solárna energia. Ak máte možnosti, môžete si trasu naplánovať podľa rozmiestnenia týchto staníc. Pre dlhšie cesty je vždy kľúčové plánovanie trás s ohľadom na dostupné nabíjacie stanice. Existujú rôzne aplikácie a webové stránky, ktoré minimalizujú riziko, že sa ocitnete s vybitou batériou na neznámom mieste. Dlhší dojazd vozidla dosiahnete aj tak, že nebudete vozidlo preťažovať. Napríklad tak, že nepreplníte strešné boxy Northline alebo nenaložíte na strechu viac kusov bicyklov. Efektívne nabíjanie elektromobilu zahŕňa kombináciu správneho vybavenia, vhodného načasovania a strategického plánovania. Týmto spôsobom môžete maximalizovať výhody elektromobilu, šetriť peniaze a prispieť trochou k udržateľnej budúcnosti.

Autor: Gabriela Kudláčová