Kúpili ste vodný skúter? Bez preukazu ho nesmiete riadiť!

Vodné skútre sú populárne plavidlá pre trávenie voľného času na vode. Ich rýchlosť a obratnosť lákajú mnohých nadšencov vodných športov. Pozor na to, že podobne ako pri riadení auta, aj pri kormidlovaní skútra platia jasné pravidlá. Jedným z nich je povinnosť vlastniť platný preukaz na jeho riadenie.

Prečo je potrebný na riadenie skútra preukaz?

Vodný skúter je považovaný za malý čln a jeho riadenie môže byť potenciálne nebezpečné, a to nielen pre vodiča, ale aj pre plavcov alebo vyznávačov vodných športov. Slovenská legislatíva vyžaduje, aby každý, kto chce riadiť vodný skúter, preukázal svoju spôsobilosť. Preukaz je dôkazom, že jeho držiteľ ovláda základné pravidlá plavby, bezpečnosti a ovládania plavidla.

Aký preukaz potrebujete na riadenie vodného skútra?

Na riadenie vodného skútra na Slovensku potrebujete tzv. preukaz vodca malého plavidla.  Kurz vodcu je rozdelený do rôznych kategórii podľa výkonu a veľkosti plavidla, ktorý chcete riadiť. Pre vodný skúter ide o kategóriu A. Kurz sa realizuje v rôznych organizáciách a súkromných spoločnostiach niekoľkokrát do roka.

Ako získať preukaz na riadenie vodného skútra?

Najprv je potrebné absolvovať kurz v akreditovanej inštitúcii. Kurz zahŕňa teoretickú aj praktickú časť. Teoretická časť sa zameriava na pravidlá plavby, navigáciu, bezpečnosť, meteorológiu a prvú pomoc. Praktická časť zahŕňa výcvik ovládania plavidla pod dohľadom inštruktora. Po absolvovaní kurzu nasleduje skúška pred komisiou. Pred pristúpením k skúške je potrebné preukázať zdravotnú spôsobilosť potvrdením od lekára.

Po úspešnom absolvovaní skúšky je musíte požiadať o vydanie preukazu na príslušnom úrade. K žiadosti je potrebné priložiť doklad o absolvovaní kurzu a skúšky, potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, fotografiu a ďalšie dokumenty podľa platnej legislatívy.

Čo sa stane, keď budete riadiť skúter bez oprávnenia?

Riadenie vodného skútra bez platného preukazu je považované za priestupok a môže byť potrestané pokutou. Okrem toho v prípade nehody poisťovňa odmietne vyplatiť poistné plnenie. Bez preukazu môžete skúter riadiť len pod dohľadom inštruktora alebo sa plavby zúčastniť len ako spolujazdec.

Tipy na záver

  • Preukaz vodcu malého plavidla nie je potrebný pre osoby mladšie ako 15 rokov, ktoré riadia plavidlo pod dohľadom osoby staršej ako 18 rokov, ktorá má platný preukaz.
  • Preukaz nie je potrebný ani pre osoby, ktoré riadia plavidlo s výkonom motora do 4 kW.
  • Preukaz je potrebné mať počas riadenia plavidla vždy pri sebe.
  • Ak kúpite lode na predaj a chcete sa plaviť po mori, musíte mať vyšší stupeň oprávnenia – veliteľ námorného rekreačného plavidla. Tento preukaz platí aj pre jachty na predaj, motorové člny a iné plavidlá.